Passeig de la Creu, 1-5 - 08173 Sant Cugat del Vallčs
E-mail: a8038260@xtec.cat - Telf.: 93 589 85 86- Fax: 93 589 68 29
Cerca:
 
CALENDARI D'ACTIVITATS
juliol 2019
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
EL PROJECTE<< tornar
Investiguem com científics al CRAG

 
El curs passat els alumnes de 5è van participar en un projecte de divulgació científica organitzat pel Centre de recerca en Agrigenòmica (CRAG). Us l'expliquen els alumnes i la responsable del projecte al CRAG. No us perdeu el video del taller!

Un projecte adreçat a les escoles i pensat amb l'Escola!

L'any 2017, a l'Àrea de Comunicació i Divulgació del Centre de recerca en Agrigenòmica (CRAG) ens vam proposar fomentar les vocacions científiques entre els estudiants dels últims cursos de primària. per això volíem crear un taller experimental perquè els estudiants entressin al CRAG i coneguessin la recerca que hi portem a terme. El repte no era petit:

com podien experimentar la nostra recerca sobre els gens i les proteïnes de les plantes, unes noies i nois que encara no coneixien el DNA? Com podíem fer un taller que fos engrescador i didàctic? La primera resposta va resultar evident: no ho podíem fer els investigadors sols!


Per això des del CRAG vam demanar ajuda als experts en didàctica de les ciències del Centre de Recerca per a l'Educació Científica i Matemàtica (CRECIM) de la Universitat Autònoma de Barcelona UAB, i a experts que treballen cada dia amb els alumnes, les mestres de Primària de l'Escola Joan Maragall. Amb un primer contacte amb la directora, Rosa Roig, n'hi va haver prou per asseure'ns a dibuixar els objectius del taller -en funció dels coneixements previs dels alumnes- i per a definir quin seria el curs al qual ens adreçaríem. En sortir d'aquella reunió, em vaig posar a demanar finançament per al projecte, que comprendria una prova pilot en la qual els alumnes de 5è de l'escola Joan Maragall farien de conillets d'índies. El personal del CRECIM ens ajudaria en el disseny i revisió d'aquest pilot.

Gràcies al finançament del projecte per part de la Fundació Espanyola per la Ciència i la Tecnologia (FECYT; Ministeri d'Economia, Indústria i Competitivitat), al gener ens vam posar a treballar en el disseny del taller pilot. Teníem clar que l'objectiu principal del taller havia de ser que els alumnes poguessin experimentar de primera mà com es construeix el coneixement científic, més que no pas transmetre nous conceptes sobre biologia vegetal. Volíem que els alumnes treballessin en equip, fessin hipòtesis, les contrastessin, observessin i que finalment, tinguessin uns models reals de científics i científiques que podrien ser els seus veïns!

La mestra de medi i tutora de 5è A, Blanca Miret, va ser la nostra col·laboradora indispensable a l'escola. Per tal que el CRECIM pogués avaluar l'impacte del taller sobre els alumnes, es va organitzar una activitat prèvia a la classe de medi natural, en la que els alumnes van respondre algunes preguntes sobre la ciència i van dibuixar "una persona que es dediqui a la ciència". Amb l'escola vam decidir que els alumnes vindrien fins al CRAG -situat al campus de la UAB- amb els ferrocarrils, aprofitant aquesta oportunitat per a conèixer una mica més l'entorn proper. Als alumnes de 5è, sempre engrescats, no se'ls va fer gens estrany estar en tot moment envoltats de les càmeres de la productora audiovisual Incògnita, qui ha realitzat el vídeo que trobareu en l'enllaç a la web de l'escola i que servirà ara per a promocionar l'activitat a d'altres escoles.
Gràcies a la col·laboració amb els alumnes i les mestres de l'escola Joan Maragall, el CRAG oferirà, a partir d'aquest novembre, un taller experimental per a alumnes de 5è de primària d'arreu del territori! Moltes gràcies!

Zoila Babot
Responsable de l'Àrea de Comunicació i Divulgació al CRAG